Dezerty

Dýňový koláč s čokoládou

Ingredience: 500 g celozrnné mouky 1 sáček kypřícího prášku 3 vejce – oddělené žloutky a bílky 200 g třtinového cukru 200 g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná oloupaná dýně Hokkaido) 300 ml podmáslí 100 ml oleje 2 lžičky perníkového koření skořice 2 lžíce kakaa   100 g vysokoprocentní čokolády 120 ml plnotučné smetany cukr Postup:… Pokračovat ve čtení Dýňový koláč s čokoládou

Dezerty

Symfonie chutí

Ingredience: Korpus: 180g hladké mouky 1 čajová lžička kypřícího prášku – i méně 1 vaječný žloutek 100g másla 50g cukru moučka Náplň: 3-4 čokoláda (alespoň 50 %) 1 smetana ke šlehání Cukr podle chuti a čokolády karamelové salko – polovina plechovky sůl vlašské/pekanové ořechy Postup: Suroviny na korpus smícháme v míse a zpracujeme na hladké… Pokračovat ve čtení Symfonie chutí

Uncategorized

Horká čokoláda téměř bez výčitek

Suroviny (pro jednoho): 1 banán 1 řádek hořké čokolády 1 lžička kakaa mlíčko na dolití navíc: strouhaný perník, perníkové koření, oříšky, kokos, maliny… Postup: Banán rozmixujeme dohladka s trochou mléka. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázní, ale takové množství stačí i v mikrovlnce (ohříváme minutu až dvě, po 30 sekundách kontrolujeme, případně promícháme, aby se čokoláda… Pokračovat ve čtení Horká čokoláda téměř bez výčitek

Dezerty

Avokádové brownies

Suroviny: 1 avokádo 1 hořká čokoláda 2 vejce 2 velké lžíce medu 1 lžička vanilkového extraktu 100ml oleje 2 lžíce kakaa 2 hrsti mandlí (nebo jiných oříšků) Navíc: maliny nasekaná čokoláda – mléčná, ledové kaštany… kokos Postup: Avokádo rozmixujeme. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Vejce spolu s medem a vanilkou vyšleháme do pěny. K vaječné… Pokračovat ve čtení Avokádové brownies

Dezerty

Podzimní dort se švestkami a perníkem

Ingredience: Korpus: 200g sušenek Spekulatius (kořeněné sušenky z Belgie a Holandska, k dostání ve větších supermarketech) 80g másla Náplň: 700g tvarohů nebo krémových sýrů nebo jejich kombinace (to je nejlepší) 3 vejce 80 – 100g cukru vanilkový cukr 25g strouhaného perníku Dokončení: 8-10 švestek 2PL datlového/agávového/javorového sirupu 2 ČL vanilkového pudingu skořice, kardamon (nebo perníkové… Pokračovat ve čtení Podzimní dort se švestkami a perníkem

Dezerty

Brownies s červenou řepou

Ingredience: 300g kvalitní hořké čokolády + 50g mléčné nasekané 250g másla 1 bulva červené řepy 3 vejce 3 PL cukru 3 PL celozrnné mouky 1 ČL prášku do pečiva 2 PL holandského kakaa Vanilkové aroma Hrst oblíbených ořechů – nasekaných Postup: Červenou řepu oloupeme a necháme uvařit (nemusí být úplně doměkka). Poté nastrouháme. Ve vodní… Pokračovat ve čtení Brownies s červenou řepou

Dezerty

Osvěžující limetkový dortík

Ingredience: 120g oblíbených sušenek (hodí se kakaové, vanilkové nebo obyčejné máslové) 80g másla 3x 250g tvarohu – pokud používáte vaničkový, je dobré nechat tvarohy nejdříve okapat (např. na sítku nebo v utěrce) 1 smetana ke šlehání šťáva ze 2 limetek, dužina cukr podle chuti, vanilkový cukr 2ČL želatiny v prášku Postup: Máslo necháme rozpustit na… Pokračovat ve čtení Osvěžující limetkový dortík

Dezerty

Banánový dortík s nutellou

Ingredience: Korpus: 100g oblíbených sušenek hrst vlašských ořechů 2 malé zralé banány Náplň: 2 tvarohy 1 lžička vanilkového extraktu 2 banány 2 vejce 1 vanilkový puding 350ml mléka cukr nutella Postup: Nejprve rozdrtíme sušenky a nameleme ořechy, smícháme a přidáme rozmačkané nebo rozmixované banány (s těmi se bude lépe pracovat). Vznikne taková hodně mazlavá hmota,… Pokračovat ve čtení Banánový dortík s nutellou

Dezerty

Domácí ovocná zmrzlina

Ingredience: 1 smetana ke šlehání 1 tvaroh 1 kokosové mléko (pevná část) vanilkové aroma limetková šťáva sirup nebo cukr na oslazení 300g ovoce (borůvky, jahody, maliny, banány…) Postup: Šlehačku ušleháme a přidáme k tvarohu, kokosovému mléku, vanilce a limetkové šťávě. Podle chuti dosladíme, popř. přidáme limetku nebo vanilku… Ovoce v hrni chvíli ohřejeme, aby pustilo… Pokračovat ve čtení Domácí ovocná zmrzlina